02/04/2010

Israel: genocide

16:12 Posted by Universal in Actualité | Permalink | Comments (3) | Tags: israel genocide |  Facebook |

Comments

internationaal activisme
Protesten in Oost-Jeruzalem laten hoop van 'links' in Israël weer opleven.


Bethlehem – Een recordaantal Israëlische demonstranten in de wijk Sheikh Jarrah in Oost-Jeruzalem bood afgelopen vrijdag bedreigingen en arrestaties het hoofd en gaven 'links' in Israël nieuwe hoop.

Ondanks plannen van de politie om de demonstratie met geweld te beëindigen, verzamelden vrijdagmiddag meer dan 300 Palestijnse, Israëlische en internationale activisten in Sheikh Jarrah om te protesteren tegen het uitzetten van Palestijnse families uit hun huizen.

Tijdens eerdere demonstraties werden tientallen activisten gearresteerd, waaronder de directeur van de Association for Civil Rights in Israël, Hagai El-Ad.
De Israëlische krant Haaretz schat dat tot nu toe zo'n 70 demonstranten werden aangehouden.

In januari bepaalde een rechter in Jeruzalem echter dat de arrestaties illegaal waren en de demonstraties wettelijk toegestaan. Advocaat Michel Sfrard noemde het tegenover H'aaretz een “belangrijke overwinning”.

Demonstranten zwaaiden vrijdag triomfantelijk met kopieën van een krantenartikel over de beslissing van de rechter. Ook Hanna Swaid, lid van de Knesset voor de Hadash-partij nam deel aan de demonstratie.

Analisten zien de protesten steeds meer als een manier om de vinger aan de pols van 'links' te houden in Israël. Sommige zeggen dat de wekelijkse demonstraties een indicatie van de wederopstanding van 'links' zijn. Niet iedereen is het daar mee eens.

Hanna Swaid: “'Links' wacht helaas al lang op het hervatten van de vredesonderhandelingen. Maar met deze regering zal dat niet gebeuren. We zullen de straat op moeten om druk uit te oefenen en om te laten zien dat een groot deel van Israël het Judaïseren, de nederzettingen en de bezetting niet steunt.”

“De massale aanwezigheid van de politie vergroot alleen de bereidheid van de mensen om hier aanwezig te zijn en de Palestijnen hun sympathie te betuigen.”

Gewapend met trommels en handgeschreven spandoeken met teksten als “Bevrijd Sheikh Jarrah” en “Mensen boven land” stonden de demonstranten tegenover ongeveer 50 man oproerpolitie. De spanning was voelbaar.

Een nieuwe generatie?

Neria Biala, 35, nam enkele maanden geleden deel aan een demonstratie op de Westelijke Jordaanoever. Ze was geschokt door hetgeen ze zag. “Vooral door het geweld. Het leger en de politie waren extreem gewelddadig,” herinnerde ze zich.

Biala begon zich sindsdien opnieuw te informeren over het onderwerp, en met een hernieuwd begrip van het conflict tussen Israëliërs en Palestijnen ziet ze Sheikh Jarrah als een microkosmos voor de kwalen van de staat. In het licht van de recente arrestaties ziet Biala haar deelname aan de demonstraties dan ook als een stap richting het veiligstellen van de democratie in Israël.

Biala denkt dat Israëliërs die niet goed geïnformeerd en niet betrokken zijn hun land schade berokkenen. “Het is zelfmoord om niet te weten wat hier gebeurt.”

Oshra Bar, 22, omschrijft zichzelf als een ervaren activiste. Na de middelbare school weigerde ze dienst in het Israëlische leger.

“Een democratische staat is onmogelijk wanneer er rassenwetten zijn,” zegt Bar, doelend op wegen 'Alleen voor Joden' op de Westelijke Jordaanoever en beperkingen in de verkoop van land aan Palestijnen.

“Wat hier [in Sheikh Jarrah] gebeurt is een directe voortzetting van de Palestijnse Nakba – deze mensen [Arabieren] worden wederom onteigend,” zegt ze, en voegt eraan toe dat ze gelooft in een seculiere, bi-nationale staat met gelijke rechten voor alle burgers. “Ik ben hier om te laten zien dat ik tegen rassenwetten ben.”

Dan kijkt ze naar de politie. Met gebogen hoofd en de donkere ogen omhoog gericht zegt ze: “Ik ben niet bang om gearresteerd te worden.”

4 feb 2010
Door Mya Guarnieri in Jeruzalem

http://zaplog.nl/zaplog/article/links_in_israel_een_slapende_reus_ontwaakt

Posted by: Yves | 02/04/2010

Israel lobby in Europe American Jewish Committee builds Israel lobby in Europe

Link:

Posted by: Yves | 02/08/2010

Jewish Voice for Peace Link:

Posted by: Yves | 02/08/2010

The comments are closed.