04/09/2012

Interventions à l'étranger - militaire interventies: Action Louvain - Aktie Leuven

NATO-victims-Libya.jpgManifestation contre les participations belges à des interventions à l'étranger

Une quarantaine de personnes sont parties de Louvain lundi vers 10 heures pour une marche vers Bruxelles. Les participants dénoncent toute participation belge à une intervention militaire à l'étranger. L'organisateur de cette Marche de Pâques pour la paix, la Coordination louvaniste contre la guerre (LeCoTo), estime qu'une intervention comme celle effectuée en Libye l'an dernier n'amène que misère et chaos.

9 Avril 2012 

http://www.rtl.be/info/belgique/societe/869719/manifestat...

---------------------

40 man voor betoging tegen deelname militaire interventies in buitenland

In Leuven zijn rond 10 uur een veertigtal betogers vertrokken voor een mars naar Brussel tegen de Belgische deelname aan militaire interventies in het buitenland. De manifestanten wezen erop dat dergelijk ingrijpen vorig jaar Libië in chaos en miserie heeft gestort. Het initiatief gaat uit van de Leuvense Coördinatie tegen de oorlog (LeCoTo) dat de paasmars voor vrede al voor het 10e jaar op rij organiseert.

"Voor de gewone Libiër is de situatie in het land er sinds de militaire interventie dramatisch op achteruitgegaan. Het gezondheids- en onderwijssysteem evenals de watervoorziening zijn er in mekaar gestort. Het land is nu in handen van 150 milities en het centrale bewind controleert enkel Tripoli. Deze interventie heeft dus veel miserie opgeleverd en niets opgelost", aldus woordvoerder Mario Franssen (LeCoTO). De organisatie eist dat ons land zich afzijdig houdt van een eventueel toekomstig militair optreden tegen Syrië of Iran en zijn troepen terugtrekt uit Afghanistan.

LeCoTo startte tien 10 jaar met deze paarsmars naar aanleiding van de oorlog in Irak. Ook dit thema blijft voor de groep vandaag nog actueel. Vooraan in de manifestatie wordt een spandoek meegedragen met de tekst "Geen oorlog tegen Irak om olie" en "Stop bezetting Palestina".

Op weg naar Brussel kunnen anderen de manifestanten vervoegen bij stops in Leefdaal en Tervuren. Vorig jaar waren er bij de start in Leuven een 50-tal manifestanten en bij de aankomst aan de Beurs in Brussel een 150-tal. De aankomst aan de Beurs is voorzien tegen 18 uur.

9/4/12 - Bron: belga.be

http://www.hln.be/hln/nl/957/Belgie/article/detail/142071...